Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasteczka owocowe

Szybkie ciasteczka owocowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Szybkie ciasteczka owocowe"

Składniki

  • Na 12 porcji: opakowanie ciasta francuskiego (ok. 500 g)
  • jajko do posmarowania ciastek
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki półgrubej
  • 9 łyżek drobnych płatków owsianych
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1/4 kostki margaryny
  • ok. 15 dag drobnych owoców (maliny
  • truskawki
  • porzeczka) do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokątny placek i poprzekrawaj nożem na kawałki o rozmiarach ok. 10 x 6 cm.

  2. Prostokąty od razu rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich krawędzie posmaruj rozbitym jajkiem.

  3. Jabłka umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Natychmiast pokrop je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.

  4. Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi oraz cukrem. Dodaj tłuszcz i zagniataj przez chwilę, aby powstała kruszonka.

  5. Na prostokątach z ciasta poukładaj kawałki jabłek i drobne owoce, a następnie każdy prostokąt posyp kruszonką.

  6. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez około 25 minut.

  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

  8. Czas przygotowania: 45 min

  9. Cena porcji: ok. 5 zł

  10. Kalorie: porcja 205 kcal

  11. Ciastka będą świetnie smakować podawane także na ciepło, np. z kleksem ubitej śmietany.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń