Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka

Szynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6138

Dodano:

Odsłon: 45896

Aromatyczna i soczysta szynka

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 40 dag szynki nacięłam wgłąb i w powstały otworek włożyłam 5 ząbków czosnku. Szynkę natarłam marynatą do mięs i papryką ostrą. Włożyłam mięso do woreczka, wlałam ok 2 łyżki oleju, wrzuciam 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe, wymieszałam, aby całe mięso było w marynacie. Szynka marynowała się przez noc. Następnego dnia szynkę, ziela angielskie i listki laurowe przełożyłam do woreczka do pieczenia i piekłam 40 minut w 180 stopniach. Po włożeniu mięsa do woreczka, należy z woreczka wyssać całe powietrze - podczas pieczenia mięso wydziela mnóstwo wilgoci - ona musi się gdzieś pomieścić. Po 40 minutach pieczenia wyłączyłam piekarnik i szynka powoli stygła. Jak już wcześniej pisałam, nie można kroić ciepłego mięsa, w przeciwnym razie straci swoją soczystość. Chyba, że mięso przeznaczycie na obiad, wtedy oczywiście musi byc gorące :) Podczas pieczenia w woreczku utworzył się wyjątkowo aromatyczny sosik. Wystarczy go zagęścić i mamy sos do szynki (jako II danie) lub do makaronu. Taką szynkę kroję na kanapki jako wędlinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 24 marca 2012 Robiłam - polecam!
Właśnie piekę drugi raz - mam nadzieję, że teściowej też będzie smakować:P

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 21 listopada 2010 pyszna szyna na niedzielny obiad chociazby......do zrobienia:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 listopada 2010 kusząca propozycja , te paskudne wędliny ze sklepu trzeba czymś pysznym zastąpić , to jest to :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń