Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka glazurowana z goździkami i burbonem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 430
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 430
Składniki
Usuń skórę z ugotowanej szynki, zostawiając tłuszcz, i włóż mięso do brytfanny. Ostrym nożem ponacinaj warstwę tłuszczu w romby, uważając, aby jednocześnie nie naciąć mięsa, po czym w środek każdego rombu wepchnij cały goździk.
Połącz w misce marmoladę, miód, musztardę i burbon. Za pomocą pędzelka kuchennego lub szpatułki nakładamy na szynkę 1/3 przygotowanej glazury, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po kwadransie wyciągamy pieczeń z piekarnika i smarujemy 1/3 glazury.
Wyciągnij szynkę z pieca po 15 minutach i nałóż ostatnią warstwę glazury.
Wyjmij szynkę z piekarnika i odstaw na 15 minut, zanim zaczniesz kroić. Dzięki dodatkowi burbona tradycyjna pieczona szynka zyskuje nową nutę smakową. Można ją podawać na zimno i na ciepło.
Najważniejsza jest marynata. Aby szynka miała apetycznie zarumienioną skórkę, ponacinaj grzbiet ostrym nożem. Pamiętaj jednak, by cięcia nie były zbyt głębokie.Źródło: Olivia