Do góry

Desery Przepis na:

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 52

Sprawdzony przepis na "Szynka peklowana"

Składniki

  • 3 kg szynki bez kości (ale ze skórą)
  • Zalewa:
  • 4 litry wody
  • 60 dag soli peklowej (15 g na litr wody)
  • po 6 listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 goździki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę. Dodaj przyprawy, ostudź. Włóż mięso, przykryj i połóż ciężarek. Odstaw na tydzień w chłodne miejsce.

  2. Mięso opłucz z zalewy, obwiąż, włóż do wrzątku, gotuj 3 godziny na maleńkim ogniu. Ostudź. Piecz 15 minut w piekarniku.

  3. Czas: około 3,5 godziny

  4. W takiej zalewie jak do szynki peklowanej, możesz również peklować łopatkę wieprzową, schab karkowy, żeberka, golonkę. Mięso dokładnie zalej zalewą, przyciśnij czymś ciężkim i odstaw w chłodne miejsce na tydzień lub dłużej. Możesz je czasem przewracać.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: szynka peklowana

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń