Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Szynka pieczona"

Składniki

  • szynka wieprzowa surowa (około 2 kg)
  • 3 łyżeczki marynaty do mięs w proszku
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml burbonu (whiskey)
  • 1 łyżeczka goździków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki mały
  • kawałek selera
  • mały por
  • 3 listki laurowe
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz i dokładnie umyj. Z pora zdejmij wierzchnie liście i starannie go opłucz.

  2. Warzywa włóż do dużego garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz łyżkę soli, zalej wodą i zagotuj.

  3. Gdy zacznie wrzeć, włóż mięso i gotuj na małym ogniu około 3 godz. W połowie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.

  4. Marynatę wymieszaj z miodem i alkoholem. Mięso wyjmij z wywaru, przełóż do brytfanki. Gdy przestygnie, wierzchnią część ponacinaj w kratkę, polej przygotowaną glazurą. W nacięcia na skórze włóż goździki.

  5. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej szynkę i piecz około 30 minut, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem.

  6. Zanim zaczniesz kroić, daj odpocząć mięsu co najmniej 15 minut. Podawaj na ciepło. Świetnym dodatkiem do szynki będzie sos wiśniowy.

  7. Na patelni podsmaż łyżkę konfitury wiśniowej, dodaj 10 dag sosu z pieczenia szynki, 2 goździki, 2 łyżeczki cukru oraz sól do smaku; zagotuj.

  8. (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 530 kalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń