Do góry

Śniadania Przepis na:

szynka pieczona w rozmarynie

szynka pieczona w rozmarynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7838

Dodano:

Odsłon: 7283

wyśmienita zarówno na gorąco jak i na zimno do chleba :)

Składniki

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek rozmarynu
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozmaryn posiekać. W moździerzu ucierać czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, gdy już utrzemy, mieszać to z olejem. Umytą i osuszoną szynkę nacierać dokładnie mieszanką z rozmarynem. Przyprawioną szynkę przełożyć do miski i zalać resztka oleju z rozmarynem. Miskę przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki codziennie odwracając szynkę. Szynkę obwiązać sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę. Szynkę przełożyć na blaszkę z rusztem, polać marynatą, w której się marynowała. Blaszkę szczelnie zamknąć folią aluminiową, piec w 180 stopni przez 60 minut, po tym czasie zdjąć zdjąć ostrożnie folię i przyrumienić ją z 2 stron po 30 minut z każdej. Po upieczeniu szynkę z powrotem przykryć folią aluminiową i odstawić ją do wystygnięcia lub podawać na ciepło np. z sosem chrzanowym. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 19 kwietnia 2013 Nie ma to jak samemu przyrządzona wędlinka:)
Ale z rozmarynem jeszcze nie robiłam a więc wkrótce wypróbuję,pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 18 kwietnia 2013 Ciekawy i prosty przepis na pieczoną szyneczkę. Takiego nie znałam, biorę do ulubionych, pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 kwietnia 2013 Ze mnie mniej doświadczona pani gotująca niż Goramarcina ale fakt pozostaje faktem że czym dłużej w przyprawach tym lepszy smak.Przepis już wylądował w książce mej:-)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 kwietnia 2013 Brawo Anetko , świetnie pokazany przepis , a szyneczka warta wypróbowania. Długie marynowanie dodaje mięsku smaku i aromatu.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 kwietnia 2013 Szynka pieczona w rozmarynie musi być bardzo smaczna i aromatyczna:)
Jest taka kształtna,włożyłaś ją w siatkę do pieczenia ?
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń