Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa w marynacie:

Szynka wieprzowa w marynacie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 2561

Dodano:

Odsłon: 3482

Każde mięso zalane na kilka godzin marynatą- staje się kruche i soczyste.

Składniki

  • 70 dag szynki wieprzowej
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki czerwonego , wytrawnego wina
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Dodatkowo:
  • 2 pełne łyżki smalcu lub innego tłuszczu
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Szynkę wieprzową pokroić w 1,5 cm kawałki. Zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.
    Wyjąć z marynaty (marynatę odstawić bo będzie nam potrzebna).
    Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić plastry mięsa z obu stron.
    Wlać wcześniej odstawioną marynatę, podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń