Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarcioki

Tarcioki

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1648 Ocena: 38122

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 4077

Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
    Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
    Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
    Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 wczoraj, o 07:56 Powrót do dzieciństwa - takie jadałam na stołówce szkolnej w latach 60 (XX wieku) obowiązkowo z kapustką gotowaną. Czas na "powrót do przeszłości" - dzięki za przepis i cudne zdjęcie (zresztą nie tylko dziękuję za ten przepis - za inne też!) Duży kciuk. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 08 grudnia Jaki ciekawy przepis, czlowiek ciagle uczy sie czego nowego. Wygladaja pysznie :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 grudnia Bardzo ciekawy przepis,kluski wyglądają faktycznie jak żelki...muszą być pyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń