Do góry

Desery Przepis na:

Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 1432

Śmietankowe i kruche.

Składniki

  • brzoskwinie z puszki, kilka sztuk
  • śmietana 22%, 3/4 szklanki
  • cukier, 7 łyżek
  • jajko, 1
  • białko, 1
  • Mąka pszenna, 2 szkl.
  • posiekane masło, 15 dag
  • ZIMNA WODA, 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekać masło połączyć z mąką i 3 łyżkami cukru. Ucieramy palcami, tak żeby wyglądało jak kruszonka. Dodajemy wodę i zagniatamy. Wsadzamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wałkujemy i wsadzamy do formy na tartę. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni i pieczemy na złoty kolor

  2. Żeby przygotować masę mieszamy śmietankę z resztą cukru i jajkiem. Masę wlać na ciepłe ciasto i piec kolejne 10 minut. Ubijamy białko i dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i 1 łyżkę cukru. Delikatnie mieszamy. Zwiększamy temp. do 200 stopni, wyjmujemy tartę i wylewamy brzoskwinię z pianą. Posypujemy łyżką cukru i pieczemy przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 02 kwietnia 2010 Ciszę się bardzo:) Szczerze mówiąc to też ją zawsze robię na Wielkanoc zamiast mazurka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 02 kwietnia 2010 Tarta bardzo nam smakuje! Wykorzystuję ten przepis już drugi raz. Na Święta Wielkanocne tarta występuje u mnie w roli mazurka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń