Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10067

Dodano:

Odsłon: 5389

Mus cytrynowy, który dodałam ostatnio na profilu można jeść jako samodzielny deser lub wykorzystac jako nadzienie do tarty, która jest delikatna w smaku dzięki śmietance, lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki sporej ilości cytryny :-)

Składniki

  • ciasto kruche:
  • mąka 1 i 1/4 szkl.
  • mielone migdały 1/4 szkl.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • zimne masło 12,5 dag
  • żółtko 1 szt.
  • białko do smarowania tarty 1 szt.
  • Mus cytrynowy z mojego profilu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkować ciasto, przełożyć do formy na tartę o średnicy 24cm (ja niestety użyłam większej i tarta wyszła bardzo płaska, co nie umniejsza jej walorów smakowych :-) ). Wyrównać brzegi i ponakłuwać spód widelcem. Tartę piec w temp. 190 stopni ok. 15-20 min, wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Spód oraz boki posmarować białkiem, aby ciasto nie nasiąknęło za bardzo musem cytrynowym i dłużej było kruche. Po zmiksowaniu składników musu, wylać go na tartę i wstawic do piekarnika na ok. 30 min. w temp. 160 stopni, aż mus sie zetnie. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego cytrynowego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 maja 2013 Oj kochana znęcasz się nad nami , najpierw cytrynowy deser w kokilkach a teraz taka tarta , no trudno wybaczę Ci ale zabiorę do książki :)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń