Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4405

Dodano:

Odsłon: 202

Pyszna tarta na kruchym spodzie, polecam :)

Składniki

  • Spód;
  • 200 g. mąki, 2 zółtka ,100 g. masła
  • 30 g. cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody
  • Masa cytrynowa;
  • 250 ml wody, sok z trzech cytryn
  • 200 g. cukru
  • 4 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 50 g. masła 3 żółtka
  • Beza;
  • 5 białek pozostałych po wykonaniu spodu i masy 1/2 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Forma na tartę od 22-24 cm.

    Wykonanie spodu;

    Łączymy masło, mąkę i cukier. Zagniatamy na kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i wodę. Ciasto zagniatamy na zwartą kulę, owijamy we folię i umieszczamy w lodówce na 20 minut.
    Po tym czasie ciastem oblepiamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180*

    Wykonanie masy;

    Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy żółtka i skrobię kukurydzianą.
    W osobnym rondelku grzejemy masło, dodajemy cukier, wodę, na końcu masę z żółtek, soku z cytryn i skrobi.
    Masę grzejemy, aż zgęstnieje.
    Wykładamy ją na upieczony spód ciasta.

    Beza;

    5 białek pozostałych po wykonaniu spodu i nadzienia
    1/2 szklanki cukru

    Białka miksujemy z cukrem, aż powstanie szklista masa.
    Wykładamy ją na masę cytrynową.

    Całość pieczemy 20 minut w 160*
    Do momentu, aż beza lekko się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń