Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta cytrynowa z bezą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
na 14 porcji •: 120 min •Porcja: 355 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł.
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Piecz 30–35 minut w temp. 200°C. Wystudź.
Z cytryn wyciśnij sok. Wymieszaj go z 2 szklankami wody i szklanką cukru. Dodaj resztę masła, zagotuj, mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gotującego się płynu, gotuj jeszcze minutę. w Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem cytrynowym. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lodówki.
Białka ubij z resztą cukru. Bezę wyciśnij przez szprycę na wierzch tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225°C. Piecz 5–8 minut.Źródło: Naj