Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa z chili

Tarta czekoladowa z chili

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 8529

Dodano: 30.03.2013

Odsłon: 2131

ciekawa odmiana dla tradycyjnego mazurka :-) meeega czekoladowa, więc smakuje raczej czekoholikom :-) z wyczuwalną nutką chili, przyjemnie rozgrzewającą ;-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawac po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto wałkować i wyłożyć do formy do tarty lub tortownicy posmarowanej tłuszczem. Lekko ponakłuwać i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.

  2. Nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubić jajka i dodać powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i wylać na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika ugrzanego do 180 stopni C i wyłączyć nagrzewanie. Po 45 min. wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować według upodobań. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń