Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowo-jabłkowa

Przepis dnia 2016-01-08
Tarta czekoladowo-jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 942

Dodano:

Odsłon: 2942

To ciasto jest nietypowe, ponieważ jest połączeniem kruchego ciasta z biszkoptem. Niezwykłego uroku dodają mu również róże ze skórek z jabłek, które często wyrzucamy ;) Całość smakuje idealnie, tarta jak i samo nadzienie jest umiarkowanie słodkie, więc możemy spokojnie delektować się nawet kilkoma kawałkami. Ja do swojej tarty użyłam foremki w kształcie serca, ale możecie równie dobrze ją upiec w tortownicy.

Składniki

  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostki
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5-6 jabłek
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • jajko
  • 75 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 25 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych zmielonych w blenderze
  • 50 ml mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boki i dno foremki smarujemy niewielką ilością masła i posypujemy mąką. 50 g zimnego masła mieszamy z mąką, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy niewielką ilość wody, Z ciasta formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.

  2. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je cienko na powierzchni oprószonej mąką. Następnie wypełniamy dno i 1/2 boków formy (jeśli mamy tortownicę). Blaszkę z ciastem wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 C.

  3. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ubijamy jajko. przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao do miski z masłem i cukrem.

  4. Dodajemy jajko, mleko i mielone migdały. Całość mieszamy. Nadzienie wylewamy na wcześniej przygotowaną tartę.

  5. Jabłka myjemy i obieramy je za pomocą noża lub obieraczki tworząc długie spirale. Jeśli mamy spore jabłka to spirale dzielimy na pół, następnie zwijamy je w róże i układamy na nadzieniu.

  6. Tartę pieczemy 35-40 minut. Jeśli róże zaczną się wcześniej przypalać przykrywamy tartę folią aluminiową i pieczemy dalej.

  7. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 15 minut do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń