Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta jogurtowa z nektarynkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Czekoladę połamać na kawałki. Włożyć do metalowej miseczki, postawić nad garnkiem z parującą wodą i stopić. Orzechy laskowe (bez skórki) grubo posiekać. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Okruszki oraz posiekane orzechy wymieszać z czekoladą. Masę rozsmarować na spodzie blachy o wymiarach 20 x 28 cm.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Śmietanę ubić na sztywno. Jogurt utrzeć z 10 dag cukru i łyżką soku z cytryny. Umyć 5 nektarynek, usunąć pestki i pokroić na cząstki.
Na patelni stopić pozostałe 5 dag cukru. Karmel wymieszać z 50 ml wody. Włożyć cząstki nektarynek, wymieszać. Po chwili owoce wyjąć z sosu karmelowego, przełożyć na papierowy ręcznik. Sos zachować.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową. Cząstki nektarynek ułożyć na przygotowanym spodzie. Rozsmarować tężejącą masę jogurtową. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ostatnią nektarynkę pokroić na cząstki i wymieszać z sosem karmelowym.
Gotowe ciasto udekorować melisą cytrynową i cząstkami nektarynki.Źródło: Życie na gorąco