Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta kalafiorowa na ostro"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Wbić 1 jajko. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki. Dolać 1–2 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki.
Wrzucić je do wrzątku i gotować 7 minut. Odcedzić na sicie. Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Schab opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim schab. Dołożyć pory i jeszcze chwilę smażyć razem. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Żółty ser (np. gouda, tylżycki)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę na tartę o śr. 22-26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o śr. nieco ponad 30 cm.
Dno i brzegi formy wylepić ciastem. Posypać go tartą bułką. Rozłożyć różyczki kalafiora i mieszankę schabowo-porową. Wierzch polać sosem śmietanowo-jajecznym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50 minut.
Czas przygotowania: około 105 minutŹródło: Życie na gorąco