Do góry

Desery Przepis na:

Tarta kawowa

Tarta kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 2117

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki

  • Spód:
  • 150 g herbatników z czekoladą (lub bez + 6 kostek czekolady)
  • 80 g roztopionego masła
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • Masa:
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki wrzątku
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • Dekoracja:
  • ziarna czekolady, bita śmietana, czekolada
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: Ciasta kruszymy i miksujemy (np. w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, oraz z roztopioną opcjonalnie czekoladą. Wykładamy dno i część boków formy.

    Masa: Przygotowujemy kawę i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, połamaną wcześniej na małe kawałki i ją także studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, krótko miksujemy z kawą i mieszamy łyżką z czekoladą. Masę przekładamy do formy i schładzamy przez kilka godzin. Dekorujemy według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mona83 12 kwietnia Pycha, zapisuję przepis do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń