Do góry

Desery Przepis na:

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3370

Dodano:

Odsłon: 860

DZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)

Składniki

  • Ciasto; 20 dkg mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 12 dkg masła
  • sól
  • 4 dkg sproszkowanych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 l śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 10 dkg cukru
  • 25 dkg rabarbaru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.
    Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń