Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 885

Dodano:

Odsłon: 2221

pyszna na obiad, można użyć gotowego ciasta francuskiego

Składniki

  • Ciasto: 250g mąki, 50 ml zimnej wody, 125g margaryny, 1 jajko, szczypta soli
  • 1op. mrożonego szpinaku ( ok. 400-450 g) lub świeży szpinak
  • 20 dag sera tartego np. mozzarelli
  • 200g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany 18%
  • szczypta soli , pieprzu i gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto: wszyskie składniki wyrobić na gładko, schować ciasto na 30 min do lodówki

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać zamrożony szpinak , poddusić, dodać sól, pieprz.
    Farsz ostudzić , dodać pokrojony w kostkę ser feta, śmietanę , 2 jajka, pryzprawić gałką muszkatołową.

  3. Ciasto wyjąć z lodóki, rozwałkować, wyłożyć foremkę ( ja uzyłam dwie małe okrągłe śr. ok. 22cm). Ponakłuwać ciasto widelcem.
    Ciasto piec ok. 15min w piekarniku, 180st.

  4. Na podpieczone ciasto wylać farsz, piec 10 minut w temp. 180st, góra +dół, wyjąć tartę posypać startym serem i wstawić jeszcze na 10min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń