Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta waniliowa pod pierzynką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 241
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 241
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz masło, 1 jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem.
Gęsto ponakłuwaj je widelcem, by spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około 35 minut.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. soku jabłkowego. Pozostały sok zagotuj z 4 łyżkami cukru oraz sokiem i skórką z cytryny.
Wlej rozrobiony budyń, mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Wstaw na 60 min do lodówki. Białka ubij z octem. Pod koniec ubijania wsyp resztę cukru.
Bezę rozsmaruj na wierzchu tarty. Zapiekaj 5–10 minut w 225oC. Udekoruj, np. miętą, cytryną i drobnym cukrem.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj