Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z bakłażanem i porem

Przepis dnia 2012-02-21
Tarta z bakłażanem i porem

Autor: gotujzw

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano: 19.02.2012

Odsłon: 3275

Wspaniałe sycące danie warzywne.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z 125g zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.

  2. Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.

  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15-20min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.

  4. Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gotujzw 22 lutego 2012 niech będzie że wegetariańskie ale nie ortodoksyjne : ale faktycznie lepszym określeniem będzie warzywna, dziekuje za informację, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 21 lutego 2012 Zapowiada się mega smacznie :-)
Tylko jeden szczegół: gorgonzola nie jest wegetariańska, robi się ją na podpuszczce z enzymów żołądkowych zabitych cieląt i wegetarianie nie jedzą tego sera, podobnie jak parmezanu, camemberta, prawdziwej fety i niektórych innych serów podpuszczkowych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 21 lutego 2012 ...bardzo ładne zdjęcie ;-)
Wypróbuję na pewno,ale z drobną modyfikacją...dodam kurczaczka.
U mnie w domku wszyscy to mięsożercy ! ! !
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gotujzw 20 lutego 2012 Proszę mi wierzyć - uzupełniają się doskonale :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 19 lutego 2012 Wygląda cudnie :) na pewno też tak smakuje, bakłażany i pory... nie jadłam jeszcze takiego połączenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń