Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i jabłkami

Tarta z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2246 Ocena: 13735

Dodano:

Odsłon: 4932

Proste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Formę wysmarować masłem.
    Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
    Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy i podpiec około 15 minut w 200 stC.
    W między czasie ugotować budyń z mlekiem (zmniejszając ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu).
    Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta.
    Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut.
    * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń