Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z budyniem i śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
Schłodzonym ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i posyp fasolą lub grochem. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C, następnie usuń papier z fasolą i piecz kolejne 15 minut. Wystudź.
Mleko wlej do rondla, zagotuj. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj na kogel-mogel. Następnie dodaj obie mąki, szybko zmiksuj.
Nie przerywając ucierania, do kogla-mogla powoli wlej gorące mleko. Następnie całość przelej do rondla, mieszając trzepaczką gotuj na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, rondel przykryj folią aluminiową (by na kremie nie zrobił się kożuch) i odstaw do wystudzenia.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój w ósemki. Na wystudzony kruchy spód wyłóż krem budyniowy i udekoruj kawałkami śliwek. Ciasto przechowuj w lodówce.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie