Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z buraczkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj 1 jajko i masło. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Wylep ciastem. Dociśnij je do spodu i brzegów, ponakłuwaj. Schładzaj 30 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Buraczki obierz, umyj, grubo zetrzyj. Tymianek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki, tymianek, cukier, ocet i 50 ml wody. Duś razem 10 minut. Wystudź.
Schłodzony spód piecz 10 minut w temp. 175 st. Resztę jajek wymieszaj ze śmietaną i buraczkami. Posól. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Posyp pokruszoną fetą. Piecz jeszcze 30 minut. Tartę udekoruj, np. szpinakiem.
Równie dobra na spodzie z ciasta francuskiego. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 270 kcal. Ok. 1,60 zł za porcję.Źródło: Tina