Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z cebulą

Tarta z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2115

Dodano:

Odsłon: 458

Jak byłam dzieckiem (czyli dawno temu :) ) często zajadałam się duszoną cebulą z jajkami. To danie to taka nowoczesna wersja moich wspomnień. Niewiele potrzeba produktów i czasu by przyrządzić tą niecodzienną przekąskę na ciepło.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Cebula biała - 3 szt.
  • Cebula czerwona - 3 szt.
  • Jajka - 2 szt.
  • Śmietana 18% - 200 ml
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Masło - 100 g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Ser żółty - 200 g (starty)
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Sos worcester - 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w cienkie półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i na wolnym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem - ok. 30-40 min. (aż będzie miękka). Często mieszamy, nie dopuszczając do zrumienienia cebuli (jeśli zacznie się przypiekać, a będzie jeszcze twarda możemy podlać niewielką ilością wody). Następnie dodajemy sól, pieprz i sos worcester.

  2. Formę do tarty smarujemy lekko olejem a następnie wykładamy ciastem francuskim. Na nie rozkładamy uduszoną cebulę. W misce rozrabiamy jajka, śmietanę i połowę żółtego sera. Dosypujemy trochę soli, pieprzu i zioła prowansalskie, a następnie zalewamy cebulę. Górę posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń