Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak byłam dzieckiem (czyli dawno temu :) ) często zajadałam się duszoną cebulą z jajkami. To danie to taka nowoczesna wersja moich wspomnień. Niewiele potrzeba produktów i czasu by przyrządzić tą niecodzienną przekąskę na ciepło.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Cebule kroimy w cienkie półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i na wolnym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem - ok. 30-40 min. (aż będzie miękka). Często mieszamy, nie dopuszczając do zrumienienia cebuli (jeśli zacznie się przypiekać, a będzie jeszcze twarda możemy podlać niewielką ilością wody). Następnie dodajemy sól, pieprz i sos worcester.
Formę do tarty smarujemy lekko olejem a następnie wykładamy ciastem francuskim. Na nie rozkładamy uduszoną cebulę. W misce rozrabiamy jajka, śmietanę i połowę żółtego sera. Dosypujemy trochę soli, pieprzu i zioła prowansalskie, a następnie zalewamy cebulę. Górę posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.