Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z grzybami i oscypkiem

Przepis dnia 2013-09-11
Tarta z grzybami i oscypkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4252

Dodano:

Odsłon: 3255

Już rzeczywiście jesień - przynajmniej na talerzu. Ale ten jej najprzyjemniejszy okres - grzyby, owoce... Proponuję dzisiaj na wczesną kolację tartę z podgrzybkami. Żeby było bardziej po polsku - to z dodatkiem oscypka.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół kg podgrzybków
  • cebula
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • jajko
  • duża garść potartego sera
  • szczypior do posypania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto - wysyp mąkę na stolnicę (blat), wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Przesiekaj masło z mąką, dodaj trochę wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody.
    Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
    Proponuję zrobić ciasto wcześniej, z podwójnej porcji składników i część zamrozić. Do następnej tarty będzie jak znalazł. A teraz sezon...

    Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i nasyp np. suchego grochu lub fasolki, aby je obciążyć. Zapiecze się wtedy ładnie i nie powstaną bąble.

  2. Piecz ciasto ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmij, zdejmij papier z grochem i nałóż przygotowany farsz.

  3. W trakcie podpiekania spodu do tarty przygotuj farsz: zeszklij na dość dużej ilości oliwy posiekaną drobno cebulę i wrzuć do niej pokrojone na mniejsze kawałki, oczyszczone grzyby.
    Obsmaż je szybko, mieszając, na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj odrobinę wody, przykryj i duś ok. 10 minut.
    Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku i duś jeszcze chwilę, aby reszta płynu odparowała.

  4. W miseczce wymieszaj śmietankę z jajkiem i potartym grubo serem.
    Na podpieczony spód wyłóż grzyby i zalej śmietanką.

  5. Włóż na powrót do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut, aż ładnie się z wierzchu zrumieni.
    Wyjmij i odstaw na 10 minut, aż nieco przestygnie i farsz się zwiąże.
    Podawaj do wina, piwa, jako zakąskę do barszczu czy rosołu.
    Albo po prostu - zjedz bez dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 12 września 2013 piękna... i te smaki, musiała być obłędna!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 11 września 2013 Uwielbiam takie kulinarne historie... cieniutkie kruche ciasto i wytrawny farsz... poezja! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń