Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kozim serem i cebula

Przepis dnia 2017-02-17
Tarta z kozim serem i cebula

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 380

Dodano: 13.02.2017

Odsłon: 577

W sam raz na lunch

Składniki

  • gotowe ciasto kruche
  • 1 bardzo duza, 2 srednie cebule
  • miekki ser kozi
  • 3 jajka
  • 200 ml smietanki kremowki
  • tymianek
  • Pieprz czarny
  • sol
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
    Blaszke do tarty wykladamy gotowym ciastem kruchym (mozna dostac mrozone np w Lidlu)
    Nakluwamy gesto widelcem spod ciasta lub wykladamy papierem do pieczenia i wsypujemy groszek ceramiczny, zeby podpiec na "slepo"
    Podpiekamy 10 minut.

  2. W miedzy czasie podsmazamy delikatnie cebulke pokrojona w piorka ze szczypta soli. Wazne, aby cebuli nie przypalic, jedynie zeszklic.
    Roztrzepujemy trzy jajka ze smietanka, doprawiamy ziolami, pieprzem i sola.
    Na podpieczonym ciescie, rozkladamy pokruszony, badz porwany kozi ser, cebulke i zalewamy jajkami ze smietanka.
    Zmniejszamy temp piekarnika do 160C i pieczemy tarte 40 min do zlotego koloru.

    Podajemy z ulubiona zielona salata.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń