Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinowym kremem mascarpone

Tarta z malinowym kremem mascarpone

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 4252

Dodano: 03.04.2018

Odsłon: 232

Pyszna lekka tarta na kruchym spodzie z kremem malinowym mascarpone.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki danio
  • 100 g malin
  • 2,5-3 łyżki cukru pudru
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min.

  2. Blachę to tarty smarujemy masłem następnie kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wszystko dokładnie wyrównując tak aby pokryć całość ciastem. Robimy dziurki w spodzie widelcem Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

  3. Maliny odsączamy z soku dokładanie rozgniatamy widelcem. A kiedy już ciasto nam przestygnie w metalowej misce ubijamy śmietankę , dodajemy cukier puder, serek mascarpone i danio krótko miksując. Na sam koniec dodajemy maliny. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód, wierzch dekorujemy jak tylko nasza dusza zapragnie, moja propozycja czekoladowe jajeczka ponieważ to wersja wielkanocna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń