Desery Przepis na:
Tarta z owocami

Składniki
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek zimnej wody
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
•Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Rozetrzeć masło palcami razem z mąką. Skrapiać ciasto wodą, po jednej łyżce, krótko wygniatać aż będzie gładkie, łącząc składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut
-
•Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę o średnicy 23 - 26 cm wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Brzegi formy i ciasta można przykryć paskiem folii aluminiowej aby nie opadło podczas pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor, ostudzić.
-
•Wyłożyć chłodny budyń, ułożyć świeże owoce, zalać tężejącą galaretką (ugotowaną w 2/3 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu).
Komentarze do przepisu (1)

Mirabelka 30 października 2009Zgłoś do usunięcia
Mało tego, że zdjęcie skopiowane, to tekst także! Gotowanie to coś więcej niż wciśnięcie klawiszy Ctrl C i Ctrl V!0 Kto głosował? | Odpowiedz