Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z pikantnym serem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz formę do tarty. Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier wraz z fasolą i piecz jeszcze ok. 5 minut. Wystudź.
Umyty groszek wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj ok. 10 min, aż będzie miękki. Następnie odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Osącz na sicie. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do twarogu wlej śmietankę, zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksuj.
Na koniec dodaj groszek oraz połowę koperku, wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Włóż do lodówki na kilka godzin. Udekoruj pozostałym koperkiem i zmielonym czerwonym pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie