Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z porem i szynką

Tarta z porem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6636

Dodano:

Odsłon: 33903

Wyśmienita tarta z szynką i porem, szybka i sycąca.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1-2 pory
  • 200g szynki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g startego żółtego sera
  • parmezan do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Posiekana natka pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastem wykładamy formę do tart łącznie z jej bokami. Na łyżce oliwy podsmażamy szynkę, po chwili dodajemy pokrojonego w półtalarki pora. Smażymy chwilę, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki natki, mieszamy i wykładamy na ciasto. Jajka mieszamy z jogurtem i startym serem, doprawiamy do smaku i wylewamy na tartę. Wierzch można posypać parmezanem. Tartę zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szalotka 21 grudnia 2011 Zrobiłam:) podpiekłam ciasto i wyszło idealne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 09 listopada 2011 Można wcześniej podpiec samo ciasto, tak z 10 minut w 200 stopniach obciążone np. fasolą, by się nie wybrzuszyło. Pozdrawiam również!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 09 listopada 2011 Witam serdecznie!! Ma Pani super przepisy! Chetnie z nich korzystam. Boję się czy to ciasto francuskie się nie zapadnie pod składnikami?? Mam jakies przykre doświadczenia z tym ciastem ;-( Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska1 08 listopada 2011 A nie mialam pomyslu co zrobic dzisiaj na kolacje . Super przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń