Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szparagami w sosie migdałowo cytrynowym

Tarta ze szparagami w sosie migdałowo cytrynowym

Autor: roslinnejadlo

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 15

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 31

Czas na szparagi, które albo są kochane albo znienawidzone :) u mnie kochane. Prosty przepis dający dużo radości! i jest to przepis wegański, jak wszystkie mojego autorstwa :)

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • składniki na sos :
  • 1 kubek mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 40g migdałów w płatkach
  • dodatki :
  • migdały w płatkach
  • szparagi
  • plasterki cytryny
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie podpiekamy 10-15 minut, aż będzie rumiane (w czasie pieczenia jak będzie rosło, przebijać widelcem, albo obciążyć suchą fasolą)

  2. Przygotowujemy sos:
    W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę (powstaje zasmażka) dodajemy mleko sojowe, przyprawy i sok z cytryny. Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje.

  3. Migdały prażymy na suchej patelni. Dodajemy do sosu, mieszamy.

  4. Wykładamy sos na ostudzone ciasto. Brzegi ciasta przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spaliło :) układamy szparagi, plasterki cytryny i płatki migdałów. Zapiekamy w 180 st C ok 10-12 min w zależności od wielkości szparag (powinny być chrupiące, jeżeli wolicie miękkie to przed ułożeniem na ciasto można podgotować przez 5-7 minut)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń