Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1286

Dodano:

Odsłon: 3167

Tarta dla tych, którzy kochają szpinak

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 2 jajka
  • 150g margaryny
  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 450g szpinaku mrożonego
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150g fety
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładam do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

  2. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy.

  3. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą.
    Pieczemy około 30min w 180C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń