Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Autor: fronczaska

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 16

Dodano: 08.09.2017

Odsłon: 424

Krucha warzywna tarta

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, 1 jajka i margaryny/masła.

  2. Wysmarować formę tłuszczem.

  3. Ułożyć ciasto w formie formując wysoki brzeg.

  4. Włożyć ciasto do lodówki na 20min.

  5. Wyjąć ciasto z lodówki i gęsto ponakłuwać widelcem.

  6. Wstawić na 15min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  7. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

  8. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości ok. 1cm, wykroić twarde środki.

  9. Jogurt wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej.

  10. Wyjąć ciasto z piekarnika. Na spód położyć warstwę szpinaku, polać jogurtem wymieszanym z jajkiem, na wierzch ułożyć plastry pomidora posypane delikatnie bazylią.

  11. Wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 września Świetne połączenie!
Tarta prezentuje się wyśmienicie :)
Z przyjemnością skosztowałabym kawałeczek :)
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń