Do góry

Przekąski Przepis na:

Tartelinki z podrobami

Tartelinki z podrobami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 2361

dla tych ktorzy lubieja dobrze zjesc i nie boja sie wyzwan

Składniki

  • 500 gr watrobki(najlepiej jagniecia,moze byc tez cieleca lub z bardzo malego prosiaczka)
  • 1 biala cebuka drobno poszatkowana
  • 2 peczki szczypiorku
  • 1 peczek koperku i miety
  • zielona pietruszka
  • garsc orzeszkow piniowych
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szkanki ryzu
  • oliwa z oliwek
  • sol,pieprz swiezo zmielony(moze byc vegeta)
  • opakowanie ciasta fillo(moze byc francuskie)
  • maslo
  • 1 jajo
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. odgotowac przez 15 min.watrobke(jezeli ktos lubi moze dodac serduszko)po ostygnieciu pokroic w kostke2. na patelni podsmazyc (na oliwie z oliwek)cebule i szczypiorek,,dodac watrobke i orzeszki3. po 5 minutach dodajemy umyty ryz i zielenine drobno skojona,podlewamy woda4. solimy i pieprzymy,a po odparowaniu plynu skrapiamu obficie sokiem z cytryny5. z ciasta wykrawamy krazki,tak aby pasowaly do wielkosci naszych foremek i  przykryly gore naszych tartelinek(jezeli jest to fillo,potrzeba ich na kazda foremke po 6)6. kazdy plat ciasta fillos smarujemy delikatnie cieplyn maslem i nakladamy jeden na drugi7. platy ukladamy do foremek i wkladamy nadzienie,przykrywamy gore,smarujemy roztrzepanym jajkiem i do piekarnika(185) na 20-25 min8. podajemy gorace ze smietana,super jak macie tzadzyki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

camellia 14 listopada 2010 no nie wiem,nigdy nie probowalam ,moze jest zbyt delikatna...sproboj,jak Ci sie uda daj mi znac...pozdrowionka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 13 listopada 2010 Czy można użyć wątróbki drobiowej? To jedyna jaką toleruję :) Wygląda oryginalnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń