Do góry

Dania główne Przepis na:

Tartuchy czyli tanie kluski gryczane

Przepis dnia 2019-06-04
Tartuchy czyli tanie kluski gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 218

Dodano:

Odsłon: 8473

Tania chłopska potrawa wg przepisu z 1892 roku.

Składniki

  • 500 g mąki gryczanej
  • 125 g słoniny
  • cebula
  • sól
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę, wsypać do niej mąkę, wymieszać i gotować 10 minut.

    Odlać wodę, posolić i dobrze wymieszać masę, ponieważ zbrylone kawałki mąki w środku są surowe. Trzeba przy tym uważać, żeby masa nie uformowała się w dużą kulę, ale rozdzielała na mniejsze kawałki.

    Na patelni usmażyć skwarki z drobno poszatkowanej słoniny. Odłożyć skwarki i podsmażyć cebulę. Odłożyć cebulę do skwarków.

    Na dobrze natłuszczoną patelnię przełożyć ciasto na tartuchy. Mieszać długo i energicznie drewnianą łyżką, rozdzielając duże kawałki na mniejsze, dopóki nie powstaną niewielkie kluski wyglądające jak zacierki. Wtedy dodać skwarki i cebulę. Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń