Do góry

Desery Przepis na:

Tęcza na talerzu

Tęcza na talerzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 235

Świetny i bardzo prosty deser na lato, na dziecięce imprezy ale nie tylko. Lekki jak chmurka, bajkowo kolorowy i przede wszystkim smaczny. Podawany w towarzystwie świeżych malin i borówek Pycha!

Składniki

  • Biszkopty (na spód) - ok.10 sztuk
  • Mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l
  • 3 galaretki w róznych kolorowach ( u mnie malinowy, cytrynowy i kiwi)
  • 1 galaretka przezroczysta -u mnie Delecta agrestowo - winogronowa
  • 1 szklanka sezonowych owoców - maliny, borówki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 20 cm.
    Spód wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam biszkopty. Na to wysypałam szklankę owoców - malin i borówek.
    Rozpuściłam przezroczystą galaretkę w szklance gorącej wody (przepis na opakowaniu jest na 375 ml wody, dałam mniej). Galaretka bardzo szybko tężała, dlatego szybko zalałam owoce i wstawiłam do lodówki.


    Rozrobiłam pozostałe 3 galaretki, każdą w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.


  2. Mleko skondensowane niesłodzone powinno być mocno schłodzone. Należy wlać je do wysokiego naczynia i miksować na szybkich obrotach około 3-4 minut. Musi się spienić.

    Spienione mleko rozlałam do 3 misek. Do każdej z nich wlałam wystudzona galaretką i już na wolnych obrotach miksera wymieszałam.

    Każdą z kolorowych mas wlewałam po 3-4 łyżki na środek mojej wyjętej z lodówki tortownicy Najpierw różową, żółtą, zieloną i tak na zmianę. Tworzy się fajny wzorek. Tak powstały deser należy schłodzić w lodówce.
    Ozdobiłam startą czekoladą i owocami.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń