Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 135787

Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso'':-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.

Składniki

  • mocna kawa zaparzona 2 szklanki (ostudzona i lekko posłodzona)
  • serek mascarpone 450g
  • jaj 5 sztuk (białka i żółtka oddzielnie)
  • sól szczypta
  • podłużne biszkopty 400g
  • cukier 1/2 szklanki
  • rum 2 kieliszki ( lub amaretto)
  • kakao 2 łyżki
  • starta czekolada (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Forma: pucharki lub szklane naczynie ( u mnie 17cm x 28cm)
    Wsypać do żółtek połowę przygotowanego cukru i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Do kremowej i puszystej masy z żółtek dodać serek mascarpone, następnie wymieszać delikatnie mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo (cały czas miksując) dodawać partiami cukier, miksować jeszcze przez ok.3 minut. Gotową masę białkową połączyć z masą serową. Dodać rum zamieszać.

  2. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie (nie moczyć za długo bo się rozpadną) i układać w pucharkach lub w szklanym naczyniu, na wierzch przygotowanych biszkoptów rozsmarować połowę masy mascarpone, posypać przez sitko połowę kakao. Następnie nałożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów, masę mascarpone, posypać pozostałym kakao. Można posypać po wierzchu deseru startą czekoladę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.5 godzin. Smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 11 maja 2013 Napewno deser przepyszny, ale prosze nie zapominac, ze prawdziwe wloskie tiramisu jest obowiazkowo z Mascarpone, kawa espresso i Amaretto. Zadnych odstepstw, jesli chcemy ten deser nazwac "Tiramisu"... W przeciwnym wypadku nie mamy prawa uzywac tej nazwy... Odpowiedzi: 2 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń