Do góry

Desery Przepis na:

tiramisu Ag

tiramisu Ag

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 525

Dodano:

Odsłon: 29888

najlepsze tiramisu jakie do tej pory jadlam, bajecznie proste, a efekt...

Składniki

  • cukier puder, 50 g
  • serek mascarpone, 250 g
  • smietanka kremowka, 150 ml
  • podluzne biszkopty, 1 op
  • mocna kawa, 1 kubek
  • liker amaretto, 1 kieliszek
  • żółtka, 3 szt
  • śmietan fix, 1 op
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. zaparzyc kawe i dodac likier

  2. żółtka zmiksować z cukrem na puszysta mase, dodac serek mascarpone i zmiksowac wszystko razem

  3. ubić śmietanę ze śmietan fixem, połączyć z masą śmietankowo serową i delikatnie wymieszać

  4. maczać biszkopty w kawie z likierem i ukladać w naczyniu, na to wyłożyć połowę masy posypać delikatnie kakao. Drugą warstwę nasączonych biszkoptów układać w drugą stronę, przykryć warstwą kremu

  5. wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem posypać kakao

  6. tiramisu robię w prostokątnym szklanym naczyniu o wymiarach 25 x 18. Podwójna ilość składników wystarcza na dużą blachę sernikową. W przypadku robienia tiramisu w blaszce, użyć papieru do pieczenia. tylko prawdziwy serek mascarpone gwarantuje smak tego deseru, Żadne inne "zamienniki" nie dają takiego efektu smakowego". Biszkopty bardzo chłoną kawę, wiec nie namaczać ich długo, bo tiramisu będzie bardziej mokre, co nie umniejsza jego walorów smakowych :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 13 lutego 2013 Uwielbiam tiramisu z dodatkiem bitej śmietany,ma taki cudowny smak,to bez śmietany jest bardzo ubogie smakowo:-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń