Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu z masłem orzechowym

Tiramisu z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 70

Najlepsze co zjecie w tym roku. Serio!

Składniki

  • 3jajka
  • Kakao do posypania
  • Ok. 500 g podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 250 g serka Maskarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 -10 g)
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę i wymieszać z Amaretto

  2. Wymieszać mascarpne z 2 łyżkami masła orzechowego.

  3. Żółtka oddzielić od białek - utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na jednolitą masę.

  4. Do wymieszanej masy maskarpone z masłem orzechowym , powoli dodawać żółtka -
    miksować do uzyskania puszystej masy.

  5. Białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

  6. Biszkopty maczać w kawie i układać na blasze (20 x 20 cm). Nie należy namaczać biszkoptów zbyt długo – najlepiej szybko 3-4 razy obrócić w kawie, tak aby biszkopt nie był suchy.

  7. Na pierwszą warstwę biszkoptów wylać połowę masy.

  8. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów i wylać na to resztę masy. Wstawić na 4 godz. do lodówki

  9. Przed podaniem posypać kakaem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń