Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu z ricotty na biszkopcie

Tiramisu z ricotty na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 432

Dodano:

Odsłon: 20662

Całkiem odmienny smak. Jest to inna odmiana ciasta ponieważ jest na bazie sera ricotta i biszkopcie. A co ważne to nie jest tak mocno kaloryczne co inne tiramisu. Mim zdaniem to można się degustować do woli. To jest wersja dla dorosłych a dla dzieci to zamiast likieru można użyć dowolnego soku do nasączenia biszkoptu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 75 g mąki tortowej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 150 g cukru brazowego
  • 1 wanilia
  • Krem:
  • 500 g sera ricotta ( nie solony )
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 wanilia
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g kakao gorzkie
  • 150 ml. kawy
  • 150 ml. dowolnego likieru ( dowolny sok w wersji dla dzieci)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier ubić mikserem na jednolitą puszystą masę a następnie dodać obie mąki i nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 200 st. przez 25-30 min. Po wystygnięciu przekroić na 2 placki. Do miski włożyć ser, nasiona wanilii i cukier puder. Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej puszystej masy a na koniec dodać jogurt i wymieszać. Krem dzielimy na 2 części.Pierwszy biszkopt nasączyć kawą a następnie dać 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić. Położyć na wierzch drugi biszkopt i nasączyć go likierem. Następnie dać następną warstwę kremu 1/2. na górę rozsmarować. Posypać gorzkim kakaem. Udekorować jeśli macie na to ochotę. W stawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na cała noc.
    P.S. Jeżeli używamy dużej tortownicy biszkopt może być zbyt niski aby jego przekroić na pół. Biszkopt po przekrojeniu powinien mieć 1-1,5 cm.
    SMACZNEGO..........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olimpia40 29 listopada 2015 Jesli przekroimy biszkopt na 2 częsci nijak nie wychodzi mi, co smarowac trzecia cześcia kremu .Z opisu wynika ,że smarujemy krem połozony na drugim placku ...masło maślane Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń