Do góry

Dania główne Przepis na:

Tokań z piwem

Tokań z piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 5389

Piwko w pysznym obiadku ;-)

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka bułki tartej
  • 3-4 łyżki startego wędzonego sera
  • po ćwierć łyżeczki pieprzu i mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie paski i posypać roztartym z solą czosnkiem,pieprzem i zielem angielskim, wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wrzucić mięso i smażyć aż się zrumieni, skropić piwem i dusić ok. 30 min. po czym posypać bułką tartą, zagotować, dodać przecier pomidorowy i wymieszać.

  3. Do gęstego sosu wlać pozostałe piwo, ponownie wymieszać i dusić jeszcze 20 min. lekko odparowując sos.

  4. Posypać serem i zieloną pietruszką, podawać z bułką lub kluskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 12 sierpnia 2010 Hmmmm.... mój domowy piwosz powinien być zachwycony ;P Do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 sierpnia 2010 Warte spróbowania, moim męskim domownikom powinno bardzo smakować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 10 sierpnia 2010 Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 sierpnia 2010 Chętnie wypróbuje to danie. To są nasze smaki. W ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń