Do góry

Desery Przepis na:

Torcik herbaciano piernikowy

Torcik herbaciano piernikowy

Autor: iwona-bonk

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 450

Dodano: 28.05.2014

Odsłon: 998

Torcik piernikowo herbaciany to wspaniały pomysł na gorące dni lata gdyż nie jest słodki . Polecam!

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka sztucznego miodu,
  • szklanka oleju, szklanka mocnej herbaty, 4 jajka, 2 łyżeczki sody,
  • torebka przyprawy do pierników, szklanka cukru,
  • tłuszcz do formy
  • Masa do przełożenia tortu:
  • 2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka,
  • 20 - 30 dkg truskawek pokrojonych
  • Masa na tort i boki:
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej ,1/2 L mleka ,
  • niepełna szklanka cukru, kostka masła lub margaryny,
  • 5 łyżek kokosu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto Do miski wsyp mąkę , dodaj płynny miód , olej, herbatę, jaja, sodę ,cukier i przyprawę do pierników. Wymieszaj i wyrób ciasto. Rozłóż ciasto do tortownicy piec 45 min w temp. 160 stopni C. Po wystygnięciu dzielimy torcik na trzy części.

  2. Masa do przełożenia tortu:
    2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka.20 - 30 dkg truskawek pokrojonych. Po wystygnięciu miksujemy z kostką masła lub margaryny. Łączymy z truskawkami pokrojonymi i przekładamy pierwszą część ciasta. Drugą część ciasta przekładamy marmoladą różaną lub wiśniową (390 g słoiczek)

  3. Masa na tort i boki: Szklankę mleka zagotuj z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z kasza manną i wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj i odstaw, by wystygło. W misce zmiksuj kostkę masła lub margaryny, cały czas miksując, dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę mannę. Na końcu dodaj kokos.Gotową masą obłóż cały torcik z wierzchu jak i jego boki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń