Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kawowy

Torcik kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Torcik kawowy"

Składniki

  • Po 5 dag orzechów i migdałów
  • 17
  • 5 dag masła
  • kawa
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 50 dag wiśni
  • 1 op. budyniu i cukru waniliow
  • 200 ml kremówki
  • 25 dag mascarpone
  • biała czekolada
  • proszek do piecz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 120 min; porcja – 560 kcal, cena 2,50 zł

  2. Krok pierwszy

  3. Orzechy (włoskie, laskowe) i migdały ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 min w temp. 160 st. Wyjmij, wystudź, drobno zmiksuj.

  4. Krok drugi

  5. Masło utrzyj z 15 dag cukru i 50 ml mocnego naparu kawy. Dodaj orzechy i migdały, jajka, mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Wlej do formy. Piecz 50 min w temp. 180 st.

  6. Krok trzeci

  7. Upieczone ciasto wyjmij, przekrój na 3 blaty. Wiśnie wydryluj, włóż do rondla. Dodaj resztę cukru i 150 ml wody. Gotuj 5 min. Wlej bu- dyń rozprowadzony w 100 ml wody. Mieszając, gotuj 2 minuty.

  8. Krok czwarty

  9. Kremówkę ubij na sztywno razem z cu krem waniliowym oraz łyżką kawy instant. Na koniec dodaj serek mascarpone i 3 dag posiekanej białej czekolady. Krem wy- mieszaj, schłodź.

  10. Krok piąty

  11. Upieczone i ostudzone blaty posmaruj masą wiśniowo-budyniową. Odstaw do stężenia. Następnie blaty ze stężałą masą przełóż kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch tortu. Dowolnie udekoruj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń