Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kawowy z mascarpone

Torcik kawowy z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19054

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Torcik kawowy z mascarpone"

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • po 5 łyżek mąki krupczatki i ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mocnego naparu kawy
  • sól. Masa: pół litra śmietany 30-proc
  • pół kg mas carpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • słoik (400 ml) wiśni w kompocie
  • drażetki czekoladowe i czekolada do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,20 zł

  2. Przepis przysłała Joanna Tokarz z Ptaszkowej

  3. Biszkopt: białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, żółtka i kawę, połącz. Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 45 min w 180°C. Odwróć do góry dnem, ostudź. Pokrój na trzy placki.

  4. Masa: śmietanę ubij, dodając cukier puder. Dodaj mascarpone, wymieszaj. 1/3 masy odłóż, do reszty dodaj osączone wiśnie, wymieszaj. Posmaruj dwa placki, ułóż jeden na drugim. Przykryj pozostałym ciastem. Boki i wierzch posmaruj odłożonym kremem. Udekoruj ciasteczkami i startą czekoladą.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń