Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowo-czereśniowy

Torcik kokosowo-czereśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4158

Dodano:

Odsłon: 1173

Pyszne ciasto z kokosową masa budyniową i galaretką ze świeżymi czereśniami. W sam raz dla łakomczuchów :)

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa: 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • Poncz: 50 ml likieru kokosowego
  • 50 ml wody
  • Galaretka: 200 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

  2. Masa kokosowa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

  3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

  4. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy (składniki ponczu mieszamy), wykładamy połowę gorącej masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugiem blatem biszkoptu który także ponczujemy, wykładamy resztę kokosowej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Na zimnej masie układamy połówki czereśni i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do jej stężenia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń