Do góry

Desery Przepis na:

Torcik "Raz, Dwa, Trzy"

Torcik Raz, Dwa, Trzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 12425

szybko, pysznie, kolorowo, wiosennie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: jajka + cukier + cukier waniliowy ucieramy/miksujemy/ na gładką, puszystą masę

  2. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.

  3. Całość przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej formy np. średniej tortownicy.

  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 50-60 minut na złoty kolor.

  5. Ciasto wystudzamy

  6. MASA: 1. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixem. 2. Gdy masa jest już gęsta dodajemy stopniowo serki mascarpone i krótko miksujemy. Ciasto przekrajmy na 3 części, najlepiej żyłką. Dolny blat ew. nasączamy ponczem (sok z cytryny+cukier+woda+alkohol) smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem kładziemy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem, nasączamy, kładziemy drugą część b/ś. Ostatni blat lekko nasączamy i kładziemy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy wodę, wstawiamy miskę tak by nie dotykała wody i wkładamy połamaną czekoladę, rozpuszczamy. Gotową polewą dekorujemy ciasto wg. własnego pomysłu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń