Do góry

Desery Przepis na:

Torcik serowy mocno czekoladowy

Torcik serowy mocno czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 193

Tort serowy na zimno.Tort poczwórnie czekoladowy z ozdobami też czekoladowymi.

Składniki

  • SPÓD:-150 g. biszkopcików
  • -50 g. masła -50 g. czekolady krówkowej
  • 1 MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -150 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. gorzkie czekolady -100 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 2 MASA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -150 ml. śmietanki 30 %
  • -2 mleczne czekolady -50 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 3 MASA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g. -150 ml. śmietanki 30 %
  • -2 białe czekolady -50 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. masła -1 gorzka czekolada
  • -1 łyżka żelatyny -2-3 łyżki wody -5 łyżek kwaśniej śmietany
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -2 białe czekolady -2 łyżki masła
  • -parę łyżek śmietanki 30 % -ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • srebrne perełki-cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. spód-Biszkopciki rozkruszyć w palcach, albo przemielić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych biszkopcików. Wymieszać łyżką, potem zagnieść i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.

  2. Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką, po 150 ml.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.

  3. I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodawać sera,porcjami tj.330 g.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schładzamy.

  4. II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową mleczną śmietanką.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 50 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.

  5. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość znowu schłodzić, tym razem kilka godzin.Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.

  6. polewa- Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Rozsmarować na całym torcie serowym.

  7. ozdoby czekoladowe-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem, roztopić nad parą.Mieszać i ostudzić, dodać puder i wymieszać, potem zagnieść.Podzielić na 3 części. Każdą pokroić na 16 części, zrobić kuleczki. Ułożyć na desce, przykryć papierem i każdą rozpłaszczyć.Formować róże.Można zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.

  8. Różyczki ułożyć na jeszcze nie zastygniętej polewie.Perełkami udekorować.Torcik przetrzymywać w lodówce.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń