Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 59

Bardzo smaczny torcik truskawkowy. Ma delikatny smak z owoce można zastąpić innymi sezonowymi.

Składniki

  • ciasto:
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 szkl
  • cukier waniliowy 16 g
  • do nasączenia :
  • woda 0,5 szkl
  • olejek cytrynowy
  • sok z cytryny 1/2 szt
  • cukier do smaku
  • cmasa śmietanowa :
  • śmietana kremówka 0,5 litra
  • fix do śmietany 2 szt
  • cukier puder do smaku
  • dodatkowo :
  • truskawki 0,5 kg czekolada mleczna 100 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrami na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie mieszając dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor. Ostudzić i przekroić na trzy krążki.

  2. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixami i cukrem pudrem na sztywno.

  3. Wodę wymieszać z pozostałymi składnikami do nasączenia ciasta i nasączyć pierwszy krążek. Ułożyć na nim truskawki.

  4. 1/3 masy śmietanowej wyłożyć na nasączony krążek z truskawkami.

  5. Przykryć drugim krążkiem nasączyć go i wyłożyć znów część masy śmietanowej, przykryć trzecim krążkiem.

  6. Resztą śmietany obłożyć cały tort Udekorować pozostałymi truskawkami i startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń