Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały torcik na różna okazje, rewelacyjnie sprawdził się w roli prezentu na walentynki :)
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 139
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5531
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1110
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1226
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 139
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5531
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1110
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1226
Składniki
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Do szklistej masy dodajemy po jednym żółtku i na najniższych obrotach miksujemy masę jajeczną. Później przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm. Wcześniej tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Pieczemy ok. 40 min w tem. 180'C. Po tym czasie, ostudzony biszkopt i przekrawamy na pół, tak żeby powstały dwa placki.
MASA ŚMIETANKOWA: 0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie połowę (tj. 150 ml) zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywną masę dodając 1 op. śmietan-fixu i łyżkę cukru pudru. Do masy śmietankowej dodajemy wystudzoną galaretkę i powoli mieszamy.
Jeden blat biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy, którą wcześniej obłożyliśmy papierem do pieczenia. Na biszkopt wylewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Drugi blat, kładziemy na twardym podłożu i stanowczym ruchem wykrawamy w nim serduszka (bądź jakieś inne wzory) używając foremki do ciastek. Ażurowy blat przekładamy na masę śmietankową i ponownie wkładamy do lodówki, na tak długo aż masa całkowicie stężeje.
0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki pilnując żeby całkowicie nie stężała. Jak już delikatnie się zetnie wypełniamy nią wycięte serduszka w biszkopcie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko dobrze stężało.
Z pozostałej śmietany 30 % ubijamy krem dodając śmietan-fix i cukier puder. Tak sztywną masą dekorujemy wierzch i boki biszkoptu, uważając na wycięte serduszka. Gotowy tort wstawiamy na noc do lodówki. SMACZNEGO !!!!!